Българин е спечелил над $1 млн. от Spotify чрез „Измама“

Проблемът на Spotify с фалшивите артисти изглежда се задълбочава все повече. Според Music Business Worldwide потребител от България се е възползва от тази уязвимост и успял да спечели цяло състояние по този начин. Измамата е била забелязана от представители на музикалната индустрия.

В статията се разказва как „сенчеста фигура, базирана в България“ е създала два плейлиста – „Soulful Music“ и „Music From the Heart“, с фалшиви песни. Те били кратки, но достатъчно дълги, че да бъдат засечени от монетизационната система на Spotify. Пиковият момент в схемата е бил достигнат в края на миналото лято, когато печалбата от отчисления за изпълнители звукозаписни компании достигнала сумата от над 1 милион долара.

Българин, създател на плейлисти, е успял да измами платежната система на Spotify, и то в продължение на месеци миналата година, благодарение на което може би е станал милионер от платформата на Даниел Ек. Или поне това твърдят няколко високопоставени източници от музикалната индустрия пред Music Business Worldwide.

Уебсайтът разкрива подробности около случая, който е достигнал върховата си точка в края на миналото лято.

По времето, когато „Solulful Music“ бил засечен, в него имало 467 песни, всички записани от привидно неизвестни изпълнители с бегло онлайн присъствие. Впечатление прави, че броят им е много голям, а последователите му били твърде малко. През третата седмица на септември 2017 г. за него се били абонирали едва 1 797 души, сочи статистика на ChartMetric.

Нещо повече, по-голямата част от песните били малко над 30 секунди, което е минималната времева продължителност, необходима за монетизация в Spotify. Месечните слушатели на всяко от парчетата варирали около 1 200.

Логично възниква въпросът как „Soulful Music“ е победил плейлистите на Sony, Universal и Warner? Има два възможни отговора.

Първият е, че „Soulful Music“ е бил толкова пристрастяващ, че потребителите са го слушали нон-стоп, отново и отново.

Консервативната оценка за средното заплащане на носителите на права от Spotify е за 0,004 долара на слушане. Умножено по 72 млн. – потенциално това са 288 хил. долара месечно от измамата със „Soulful Music”.

Нещо повече: ако са използвани ботове за прехвърляне към други песни, преди приключването на вървящото произведение, и всички са достигнали до 30-те секунди, необходими за монетизация, е възможно да се е стигнало до 103 млн. слушания в 1200 акаунта за 30 дни. Изчисленията на Music Business Worldwide показват, че „Soulful Music“ е можел да генерира средно по 300 000 долара месечно. Това означава, че за четирите месеца, през които измамата е действала, човекът е прибрал над милион.

На практика във всичко това няма нищо незаконно, предвид че е напълно съобразено със съществуващите правила на стрийминг услугата. Лейбълите обаче са меко казано ядосани, а от Spotify досега не са коментирали казуса. Вече месеци наред компанията настоява, че продължава да се бори с изкуствената манипулация на стрийминг активността на платформата и да инвестира сериозно в методологията си.


Източник: www.economic.bg

Фейсбук коментар