Как ще се отрази продажбата на ЧЕЗ, ще има ли промяна в цените на тока

„И аз можех да купя дружеството, ако зад мен стоеше някой. Зад тази фирма стоят банки“. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия енергийният експерт проф. Атанас Тасев по повод разгорелия се скандал с новия собственик на ЧЕЗ.

„Закона за енергетиката казва, че ако се случи нещо. Държавата все пак може да ни защити. Нашият регулатор трябва да се произнесе КЗП също. Единственият, който може да се произнесе по повод цената на услугата е регулаторът. А той вече се произнесе и цените няма да се вдигат“, категоричен е той.

„В случая премиерът предпочете да отстрани министъра, за да няма скандали, но Теменужка Петкова е абсолютно невинна. Няма никакво отношение в самата продажба. Тя просто стана жертвеният агнец в ситуацията“, уточни още проф. Тасев.

„Аз ако бях сериозен банкер никога нямаше да дам пари на това дружество. Има чешки милиардер, който вече е финансирал дружеството, предполага се, че той може да стои и зад покупката на ЧЕЗ. Чехите са направили разследване. Лиценза не се предава по наследство. ЧЕЗ може да е частна компания, но Държавата остава гарант за сигурността на доставката“, коментира от своя страна Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.

Заради важността на сделката за ЧЕЗ най-вероятно тя ще бъде проверена от ДАНС, за да се установи дали има „нещо сиво“ в нея. Това коментира пред журналисти в парламента председателят на енергийната комисия Делян Добрев, цитиран от БТА.

На въпрос има ли връзка между Славчо Върбаков, съпруг на Гинка Върбакова (собственик на „Инерком“ – бел. р.) и енергийния министър Теменужка Петкова, и дали купувачът е свързан с Христо Ковачки, Добрев заяви, че не знае за такива връзки.

„Аз не мисля, че това е най-важното. По-важното е дали тази фирма има капацитета да управлява дружество като ЧЕЗ“, обясни той.

Вицепремиерът Валери Симеонов също е изненадан от сделката за ЧЕЗ. „Не знам каква е фирмата и не съм я чувал“, каза той, цитиран от агенция „Фокус“. Според него няма основание държавата да се меси в сделката между двама крупни субекта.

Не може държавата да се меси в такива частни сделки, категоричен е той.

Фейсбук коментар