Плановете на Себастиан Курц за председателството на ЕС: Австрия иска по-добра защита на Европа

През втората половина на годината Австрия ще играе важна роля в ЕС. Това е възможност да се поставят политически акценти. Полетата са разнообразни: Brexit, финансите, миграцията и Западните Балкани.

Австрия възнамерява да използва своето председателство на ЕС за цялостен тласък по въпросите на политиката за сигурност и разширяването на ЕС.

„Искаме да създадем Европа, която да защитава“, заяви в петък канцлерът Себастиан Курц в представянето на плановете си във Виена.

Те включват ефективна защита на външните граници, но и фокус върху конкурентоспособността на ЕС и – вече извън интерес към стабилните съседни държави – за привеждане на Западните Балкани в Съюза.

Борбата срещу незаконната миграция чрез ефективна защита на външните граници ще играе важна роля в австрийското председателство на ЕС през втората половина на 2018 г., подчерта Курц.

Основният въпрос тук е дали бежанците, спасени в Средиземноморието, вече не бива да бъдат закарани в Централна Европа, а се връщат в своите страни на произход или други сигурни региони.

Той беше убеден, че тази идея ще направи европейската миграционна политика заедно с повече местна помощ, каза Курц.

Австрия ще насърчи засилването на влиянието на ЕС в Югоизточна Европа, каза външният министър Карин Кнейсл.

Австрия отдавна се застъпва за напредъка в процеса на присъединяване, особено от Сърбия и Черна гора. ЕС даде на двете страни перспектива за присъединяване от 2025 г.

Курц вижда необходимостта от нови приоритети в проектите на ЕС предвид финансовите последици от Brexit. „Трябва да се постави под въпрос дали това, което се случва, има някакъв смисъл.“

Някои регионални средства вече се губят поради бюрокрацията. „Имаме множество агенции и юридически кантори, които оттогава са се специализирали в консултиране на институции за набиране на средства“, каза Курц.

ЕС иска да представи през май първи проект на бъдещата си финансова рамка, без да има нетен принос в Обединеното кралство.

Курц не очаква да има бюджетни решения по време на австрийското председателство на ЕС.

Фейсбук коментар