Телефонните измами в Русенска област са намалели почти наполовина

Телефонните измами в Русенска област за една година са намалели почти наполовина. През 2017 г. те са били 59 при 87 през предходната година. Щетите от тях са снижени от 480 хиляди лева през 2016 г. на 220 хиляди лева през 2017 г. Това отчете пред журналисти директорът на ОД на МВР в Русе Теодор Атанасов.

Успехите са на основата на новосъздаденото към областната дирекция на МВР специализирано звено, което работи само срещу телефонните измами, смята Атанасов. Това звено работи съвместно с подобните звена в Плевен и Велико Търново и с всички областни дирекции в страната.

През 2017 г. е предотвратен от Русенската полиция например един случай с телефонна измама за около 300 хиляди лева, посочи Атанасов. Той припомни и друг случай с арестувани седем престъпници и 16 техни „мулета“. Тогава са върнати 24 хиляди лева. Предотвратена и измама за 180 хиляди лева и 40 хиляди евро в Гърция. Общо през годината са извършени 37 полицейски операции срещу телефонни измамници.

Заместник-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев в Русе даде положителна оценка за цялостната работа на областната дирекция и специално подчерта, че противодействието на телефонните измами в Русе е много по-резултатно в сравнение с другите дирекции в страната.

Фейсбук коментар