Антоанета Николова: По телевизиите ни преобладава руската пропаганда

България е най-уязвимата страна в ЕС за руска пропаганда заради историческите връзки с Русия. Това каза Антоанета Николова, директор на „Инициатива за свободни медии на Балканите“ при представянето на изследване за дезинформация в Европейския парламент, предаде БНР.

Според Николова, 70 на сто от българите научават новините от телевизията, тъй като гледат програмите средно около 3 часа. В тях преобладава проруска пропаганда, твърди тя:

„Засякохме няколко медии, включително и една телевизия, но мога спокойно да кажа, защото цитираме документи, телевизията на БСП, издания като БЛИЦ, като „Гласове“ са редовни проводници на проруска пропаганда.

Рекламите също допринасят за разпространението на дезинформация, каза още Николова и даде следния пример:

„Има статия, в която се твърди нещо изключително невярно, като примерно, че НАТО е провокирало Русия да нападне Украйна. И до такова едно заглавие ние виждаме една много голяма престижна световна компания“.

Може ли да се противодейства на това? Домакинът на събитието – евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев:

„В света на глобалната мрежа, когато едно изречение може да достигне до милиони, ако не и милиарди потребители, разпространението на лъжата е изключително опасно. Затова и Европейския съюз започна със своите законодателни инициативи за регулация на платформите и до края на годината трябва да приемем Европейския медиен закон“.

„По отношение на дезинформацията и конкретно на лъжата се предвижда минимализиране на видимостта на дезинформационните кампании, които са както отвътре чрез проксита на чуждите държави, така и директно отвън“, каза още той.

Фейсбук коментар