Въоръжени убиха петима полицаи при нападение в югоизточна Нигерия

Най-малко петима полицаи са били убити при нападение на въоръжени мъже в югоизточния нигерийски щат Имо, съобщи говорител на властите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Това е поредният инцидент в щата, в който се шири бандитско и сепаратистко насилие.

Въоръжени групи продължават да нападат полицейски участъци и правителствени сгради в щатите в югоизточните части на страната, като властите често обвиняват за това забраненото сепаратистко движение „Кореният народ на Биафра“ (Indigenous People of Biafra – IPOB). Движението отхвърля тези твърдения.

Говорителят на полицията в Имо Хенри Окойе потвърди, че нападението е станало в района Ехиме Мбано, но не предостави повече подробности, тъй като разследването все още продължава.

Местните медии съобщават за най-малко осем загинали, сред които войници и служители на нигерийския корпус за гражданска отбрана – паравоенна правителствена агенция.

Нигерия, най-многолюдната африканска страна, страда от широко разпространена несигурност – въоръжени грабежи и отвличания в северната част на страната, разгорещен ислямистки бунт на североизток и ожесточени сблъсъци между земеделски производители, принадлежащи към християнски общности, и животновъди, изповядващи исляма, в централната част на страната.

„Кореният народ на Биафра“ води кампания за обособяване на югоизточната част на Нигерия, родината на етническата група игбо, като независима държава.

Повече от един милион души загинаха, предимно от глад, по време на тригодишния граждански конфликт, започнал през 1967 г., когато регионът се опита да се отдели под името Република Биафра, припомня Ройтерс.

Фейсбук коментар