В Полша задържаха депутатка, прекъснала реч на премиера

Полската полиция задържа вчера за кратко опозиционна полска депутатка, нарушавайки парламентарния ѝ имунитет, след като тя прекъсна предизборна реч на министър-председателя Матеуш Моравецки, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Критици на дясното правителство на Моравецки осъдиха поведението на полицията и го нарекоха пример за влошаване на върховенството на закона.

Депутатката Кинга Гаевска използва мегафон, за да прекъсне изказване на Моравецки в Отвоцк, градче близо до Варшава.

Телевизионният канал Те Фау Ен 24 съобщи, че опозиционни политици са провеждали митинг близо до този на Моравецки.

Гаевска използвала мегафона си, за да разкаже на събралите се за визовия скандал, в който са замесени консулски служители, които, както се твърди, вземали подкупи, за да издават визи на африканци и азиатци.

Управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ се опита да омаловажи скандала на фона на опитите си да спечели трети управленски мандат.

Марчин Кервински – генералният секретар на предизборния алианс „Гражданска коалиция“, към който принадлежи 33-годишната Гаевска, осъди задържането ѝ.

„Това са беларуски стандарти“, каза Кервински. „Полицията я задържа, въпреки че тя два пъти им каза, че е член на парламента“.

Видео, разпространено от Доналд Туск – главният лидер на опозицията в Полша, показва как полицаи вкарват Гаевска във ван, въпреки че хората наоколо им казват, че тя е депутатка.

По-късно органите на реда казаха, че първоначално не са били наясно, че Гаевска е член на парламента. Полицията уточни, че не става дума за арест, а за установяване на самоличност на лице и дейността е била незабавно прекратена след представяне на документ са самоличност.

Фейсбук коментар