Германия щеше да е по-зле без източно европейците

Източноевропейци заемат повечето от новите работни места в Германия. Без тях много сгради щяха да останат непостроени, а много пощенски пратки – нераздадени.

Всяко второ ново работно място в Германия напоследък се заема от чуждестранен работник. По данни на Германската агенция по труда от месец юли, броят на работещите в Германия е нараснал в сравнение със същия период на миналата година с близо 700.000 души. От тях 370.000 са били чужденци – и то предимно от източноевропейските държави на ЕС, информира „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг“ (ФАЗЦ).

С други думи, в случая изобщо не става дума за бежанци, за които в Германия от години се води широк обществен дебат. От данните става ясно, че източноевропейците играят значително по-голяма роля на германския трудов пазар, отколкото например гражданите на онези южноевропейски държави, които бяха най-силно засегнати от кризата, като Италия, Испания, Португалия и Гърция.

Данните сочат, че най-бързо нараства делът на работниците от Румъния и Полша, а в по-малка степен от Хърватия, България и някои други източноевропейски страни-членки на ЕС. В Германия в момента работят 422.000 полски граждани – т.е. повече от всички бежанци с трудова заетост, взети заедно. Същото се отнася и до румънските граждани, които са 349.000 души, се казва в публикацията, озаглавена „Поляците и румънците идват“.

В същото време тези хора оставят празнина в собствените си страни. Вярно е, че тези държави извличат ползи от парите, които трудовите мигранти изпращат у дома. Но като цяло отливът на квалифицирани хора се отразява неблагоприятно на източноевропейските държави. От 2010 година насам населението на Румъния е спаднало с 1,7 милиона души. Подобно развитие има и в други страни, сред които и България. Същевременно Полша и Румъния в момента са сред най-бързо развиващите се икономики в Европа.

Но защо заплатите в Германия не нарастват по-бързо, след като има такъв глад за работна ръка? През миналата година възнагражденията в страната са се увеличили с 2,5 процента, но като приспаднем инфлацията, от това увеличение остават само някакви си 0,5 процента. Това изобщо не отговаря на представите за процъфтяващ трудов пазар. Дали това не се дължи на факта, че от Източна Европа пристига достатъчно нова работна ръка?

По данни на: DW

Фейсбук коментар