Искра Михайлова: На протеста на енергетиците си бях като у дома, нямаше как да не съм там

Изявленията, които дадоха синдикалните лидери и премиера Денков и настроението на площада от протестиращите, бяха две различни неща.

Това заяви Искра Михайлова от „Възраждане” в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Представители на партията бяха при протестиращите миньори и енергетици.

„В първата част на протеста бях аз с колегите от енергийна комисия. Аз лично няма как да не отида, защото съм старозагорка. На този протест аз бях у дома, защото исканията на всеки един от Стара Загора, Раднево, Гълъбово са и мои искания“, обясни Михайлова.

„Това, което се случи на протеста, беше интересно, особено това, което чух след преговорната среща в Министерския съвет от президента на КНСБ Пламен Димитров. Той от известно време прави едни заявки, които не са съвсем коректни към истината. Когато януари месец в Народно събрание ние взехме решение да запазим въгледобива, да премахнем едни текстове от Плана за възстановяване и устойчивост, записахме един текст, който гарантираше въгледобивът да работи без ограничения поне до 2038. Тази реторика в месеците от страна на единия синдикат започна да се изменя до максимално до 2038. Съвсем скоро бяхме на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка, където сценариите, които се коментираха, бяха до 2030“, посочи още Искра Михайлова.

Тя допълни, че исканията на протестиращите миньори и енергетици са били много ясни – искат да се спази решението на Народното събрание, искат Стратегия за устойчиво енергийно развитие на България, според която да се ръководи държавната политика в сектор енергетика, а не спрямо документи, които идват от ЕК епизодично.

Фейсбук коментар