Коронавирус: Проверка на няколко мита – Помагат ли защитните маски? Алкохолът предпазват ли от инфекция?

Фото: Pixabay

Все повече и повече митове циркулират за корона вируса: Твърди се, че само тестът трябва да може да показва много лесно дали сте болен. Мнозина все още смятат, че дихателните маски са важни за защита. Да проверим най-често срещаните митове.

Безброй слухове и митове за корона вируса циркулират в медийното пространство, на някои от тях Световната здравна организация се опитва да разясни с информационни кампании. „Загрижени сме за големия брой слухове и дезинформация, които пречат на нашите усилия“ заяви шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес. „Ние не просто се борим с епидемия, а се борим и с инфодемия. Фалшивите новини се разпространяват по-бързо и по-лесно от този вирус и са също толкова опасни.“

Информационната агенция АФП публикува проверка на фактите:

  • Митът, че пиенето на вода на всеки 15 минути е сигурна защита срещу вируса. Това по никакъв начин не е доказано.
  • Чесънът и алкохолът предпазват ли от инфекция? Рецептата осем скилидки чесън в чаша вода могат да излекуват инфекция. Въпреки че чесънът е здравословен, няма доказателства, че предпазва от коронновирусна инфекция, контрира СЗО. Консумацията на алкохол също не предлага защита срещу инфекции.
  • Помагат ли маските за защита от вируса на короната? Не, простата защитна маска на устата и носа, която медицинските сестри и лекарите носят по време на операция, не предпазва от заразяване с новия вирус SARS-CoV-2.
  • Разтворите за уста или спрейовете за нос, предпазват ли от инфекция? Не. Няма доказателства, че редовното изплакване с вода за уста предпазва от инфекция. Някои води за уста могат да елиминират определени микроби в слюнка за няколко минути, но това не означава, че те също така предпазват от инфекция с 2019-nCoV. Дори редовното изплакване на носа със солев разтвор не предотвратява инфекцията.
  • Безопасно ли е да се отварят писма от страни, където честотата на заразата е много висока? Според Института на Робърт Кох, досега не е документирано предаване чрез предмети като: вносни стоки, пощенски пратки или багаж е малко вероятно предаване на заразата.
  • По-малко рискуват ли по-младите хора да се заразят? СЗО подчертава, че хората от всички възрасти могат да бъдат заразени. Въпреки това, по-възрастните хора със съществуващи заболявания – като диабет, астма или сърдечни заболявания – са по-податливи.
  • Могат ли домашните любимци да разпространяват корона вируса? Към момента няма доказателства за това. Все пак СЗО препоръчва обилното измиване на ръцете си със сапун и вода след контакт с животни. Това предотвратява предаването на други патогени на салмонела или E. coli.
  • Ваксини срещу пневмония – могат ли да се предпазят от корона вирус? Предлагат се ваксини срещу пневмония, като пневмококовата ваксина и ваксината срещу грип срещу Хемофилус тип В (Hib). Според СЗО обаче те не предлагат никаква защита срещу новия корона вирус. Все още ще отнеме известно време докато се появи ваксина за nCoV, проучванията продължават.

Използвани източници:

Фейсбук коментар