Меркел предупреди за рисковете от използване на изкуствения интелект

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди днес за рисковете, които носи за „прозрачния гражданин“ неконтролираното използване на изкуствения интелект. Хората трябва да запазят крайния контрол, призова тя на дискусия със студенти в елитния университет „Кейо“ в Токио, предаде ДПА.
„Това, което правим, трябва да служи на хората“, подчерта Меркел в края на двудневното си посещение в Япония.

„Един ден със сигурност ще можем да четем мислите на хората“, отбеляза германският канцлер. „Това може да помогне на хората, които не могат да говорят, но ако всички мисли може да бъдат прочетени от всички хора, човек трябва да се запита: „Това ли искаме? Какво значи това за социалното взаимодействие?“, попита Меркел.

Ще трябва също да говорим по въпроса докога ще можем да запазим своята човешка личност, продължи германският канцлер. С протезиран крак или трансплантиран орган, ти си същият човек. „Но ако имам чип в мозъка си, за да мога да мисля по-бързо или по-добре, дали тогава съм същият човек? Докъде стига моята човешка същност?“, попита още германският канцлер.

„Това са въпроси, пред които ще трябва да се изправим“. Вярно, че „не трябва чак толкова да се страхуваме“, че изкуственият интелект ще направи хората „напълно безполезни“, каза Меркел.
Тя посъветва да се свали булото на тайнственост от технологиите. Те трябва да създават нови работни места. Най-важното обаче е, че хората определят „етичните насоки“ за използването на изкуствения интелект, подчерта Меркел.

По-рано днес германският канцлер се срещна с японския император Акихито. В началото на срещата в императорския дворец в центъра на Токио Меркел леко се поклони, а 85-годишният Акихито, облечен в обикновен черен костюм, й стисна ръка.
Японският император потвърди пред германския канцлер своето намерение да абдикира в полза на най-големия си син на 30 април.

„Смятам, че наистина ще липсвате на японците, въпреки че те показват разбиране към напредналата ви възраст“, каза Меркел по време на срещата.
Германският канцлер се срещна днес и с престолонаследника принц Нарухито, който трябва да възкачи на престола на 1 май.

Източник: БТА

Фейсбук коментар