Американски вредни навици, който набират популярност в световен мащаб

Американците са с репутация по света, че имат някои доста лоши навици. Те например работят прекалено дълго и гледат прекалено дълго телевизия. Колкото и да са вредни тези привички, те обаче бавно се разпространяват в останалата част на света. Именно затова Business Insider ни напомня за някои чисто американски лоши навици, които обаче са започнали да си проправят път и в други държави по света.

Често се хранят във вериги за бързо хранене

В САЩ хората ядат повече храна от тези вериги, отколкото в която и да е друга държава в света. Ресторантите за бързо хранене обслужват 50 млн. американци всекидневно, а скорошно проучване е установило, че 8 от всеки 10 американски граждани се хранят в такива заведения поне веднъж месечно.

Другите страни също напредват в това отношение. Над 50% от всички ресторантски продажби във Франция през 2013 г., например, са били извършени от вериги за бързо хранене. Това е повишение с 14% спрямо година по-рано. Консумацията на такъв тип храна расте и в други страни като Канада, Обединеното кралство, Южна Корея, Германия и Япония.

Пропускат обедните почивки

Американците имат репутацията, че не стават от бюрата си през работния ден. Това е подкрепено и от данните: 62% от американските служители изяждат обяда си на бюрото си.

Отново Франция ги следва по петите в това отношение. Там средното време за обедна почивка се е свило от 80 минути през 1975 г. до само 22 минути през 2011 г. Това е довело до спад в продажбите на кафенетата и е принудило повече французи да обядват пред компютрите си.

Полудяват, когато дойде „Черният петък”

Някога т.нар. „Черен петък” е бил чисто американско явление – денят след Деня на благодарността, когато търговците предлагат огромни намаления, за да стартират сезона на празничните продажби.

Въпреки това тенденцията става глобална. Няколко страни, сред които Канада, Мексико, Обединеното кралство, Норвегия, Франция, Австралия, Румъния и Германия, започнах да копират традицията през последните години.

Причината на Канада да го прави е особено любопитно: според телевизия CBC, канадските търговци сами започнали традицията „Черен петък”, за да откажат гражданите на страната да преминават границата, за да пазаруват с огромни намаления в САЩ на този ден.

Работят ненормално много часове

Гражданите на САЩ са известни с това, че работят повече часове, отколкото служителите в която и да е друга държава в света.

Проучване от 2014 г. е установило, че американците на пълен работен ден работят по около 47 часа седмично. Същевременно хората в западноевропейските страни като Германия и Швеция работят по около 35 часа седмично и дори са защитени от закона да откажат да работят над 48 часа седмично.

Това обаче не е така във всички държави. Американската тенденция да оставаш до късно в офиса се прокрадва във Великобритания, където служителите работят средно над 42 часа на седмица.

Обсебването от социалните мрежи

От САЩ произлизат много от най-известните социални мрежи в света – Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat и др. Американците обаче вече са превъзмогнали своята обсебеност от тези платформ, което не може да се каже за останалите народи.

Отдавна гражданите на САЩ са изпреварени от останалите по употреба на социалните мрежи. САЩ дори вече не влизат в Топ 10 на страните, чиито граждани използват най-много социалните мрежи.

По последни данни лидери по употреба на социалните мрежи са Филипините, Бразилия, Мексико, Аржентина, Обединените арабски емирства и Малайзия.

Гледат телевизия по цял ден

Според доклад от 2015 г. американците гледат повече телевизия от всеки друг народ по света. Те гледат телевизионния екран средно по 4 часа и 42 минути дневно. Те обаче са конкурирани в това отношение от австралийците, италианците и поляците, всички от които гледат телевизия над 4 часа дневно.

Източник: www.economic.bg

Фейсбук коментар