Как да спрем Google да подслушва смарт телефона ни

Виртуалните асистенти като Siri и Google Assistant представляват удобен начин да управлявате смартфоните си единствено с гласови команди. Предимствата на подобни програми са разнообразни, но също така тези услуги провокират редица дискусии свързани със сигурността на потребителите. Основната критика е свързана с опасенията, че подобни гласови асистенти не само записват командите ни, но също така подслушват и активират микрофоните ни без нашето знание.

През последните месеци темата с този вид подслушване е доста актуална и закономерно повдига въпроса как да се предпазим от подобен сценарий. Aко и вие споделяте подобни притеснения е добре да знаете, че има как лесно да се справите със ситуацията. Необходими са само няколко кликвания, за да спрете Google да активира микрофона и да подслушва комуникацията ви независимо какво правите. Ето и кои стъпки да следвате, информира MakeUseOf:

1. Oтворете „Settings“ и изберете „Google“.

2. Кликнете “ Search“ опцията, която ще откриете в раздела „Services“.

3. Следващата стъпка е да изберете „Voice“ и да откриете опцията “ Voice Match“.

4. Необходимо е да спрете „OK Google“ функцията, която може да е активирана на смартфона ви.

5. За да сте напълно сигурни спрете и „While Driving“ слайдера.

Разполагате и с възможността да спрете цялата история на гласови търсения, която е свързана с акаунта ви в Google. В този случай трябва просто да отворите Activity Control страницата и да изключите „Voice and Audio Activity“ слайдера. Ако изпитвате съмнения винаги има как да разберете от менюто с настройки кое приложения има достъп и използва микрофона на смартфона с Android. По този начин ще сте сигурни, че дори да не знаете устройството не ви подслушва незабелязано.

Източник: www.digital.bg

Фейсбук коментар