Коронавирус: Идва ли краят на пандемията от COVID-19

Фото: Pixabay

В разгара на катастрофалните настроения има и изненадващо добри новини. Развитията в Източна Азия показват, че доста скоро в края на тунела може да има лъч светлина. Китай който е вече около четири месеца в криза която започна в края на 2019 г. всеки ден се получават добри новини от там. Броят на новите инфектирани намалява бързо от началото на март, централният китайски град Ухан, където е епицентърът на корона вируса в Китай, за първи път не е регистрирал нито един нов случай на заразяване. Същевременно завръщащите се в Китай заразени бележат рекордно увеличение.

В Китай магазините се отварят отново след четири месеца

Малко по малко ежедневието се нормализира, карантините се вдигат, магазините и ресторантите постепенно се връщат към нормална работа, Starbucks и Apple отново отварят веригите си, индустриалното производство се засилва. Volkswagen съобщава също, че всички освен два от 33-те фабрики в страната отново започват производството си. „Ако това продължи, ние сме предпазливо оптимистични, че ще се върнем на ниво от предходната година през юни или юли“, заяви големият немски производител на автомобили за най-важния си пазар. Това поражда надежда, че епидемията може да е жестока, но в крайна сметка тя може да продължи само четири месеца

Епидемиологът Джонг Наншан, който откри вируса на SARS през 2003 г. и спечели репутацията на безстрашен войн за истината, очаква пандемията да приключи в Европа през юни. Предпоставката обаче е всички страни да се мобилизират като Китай за борба с вирусите, за да прекъснат систематично веригите за инфекция.

Тази ситуация с новини е знак за надежда за Европа. Защото хронологичният ред тук също показва, че след три или четири месеца най-лошото може да отмине.

Използвани източници:

  • ДПА – Свят
  • Tageszeitung „Die Welt“
Фейсбук коментар