Коронавирус: Познания за смъртността

Фото: Pixabay

СЗО изчислява шокиращо висока смъртност от 3,4 процента при пациенти с корона вирус. Италия отчита почти 5 процента. Математически това би заплашило милиони от смърт при пандемия. Но експертите предупреждават за неправилни прогнози, данните казват само половината от истината.

Световната здравна организация ( СЗО) внимателно анализира корона вируса COVID-19 от седмици и по-скоро успокои световната общественост. Всяко плашени, дори думата „пандемия“ беше старателно избегнато от генералния директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейес.

Но сега най-влиятелният имунолог в света, лекарят който преди беше министър на здравеопазването и външен министър на Етиопия, се изказа изключително драматично: „Това е уникален вирус с уникални свойства. Този вирус не е грип“. Вирусът е много по-заплашителен и смъртоносен, отколкото мнозина подозират. „Призоваваме всяка страна да действа бързо, всеобхватно и с ясна решителност. Това не е времето за извинения. Това е моментът да се изтеглят всички спирки.“, предупреждава директорът на СЗО.

Смъртност: експертите предупреждават за грешни изводи

Върховната пандемия в света адресира най-деликатния въпрос за смъртоносната сила на вируса, както следва: „Около 3,4 процента от съобщените случаи на COVID-19 са умрели по целия свят.“

Коефициентът на смъртност от 3,4 процента – въз основа на шест цифрения реален брой случаи – е шокиращо висок. Защото ако – както прогнозират берлинските Charité и Институтът Робърт Кох – около 70 процента от германците в крайна сметка се заразят, би трябвало да се страхуваме от приблизително 1,9 милиона смъртни случая само в Германия.

Изправени ли сме пред епохално масово изчезване?

Експертите предупреждават за грешни и преувеличени заключения .

Първоначално на 29 януари и отново през февруари СЗО спомена само 2 процента като смъртност от корона вируса, и сега по-високите стойности се използват като ориентир.

По-специално в Италия има много висок процент на смъртност. Досега там са потвърдени 24 747 заразени а общият брой на смъртните случаи е нараснал от 1441 вчера до 1809 днес. Така Италия отчита смъртност от и повече 5 процента. За сравнение: През 2009 г. от свинският грип е имал приблизителна смъртност от един починал на 10 000 заразени, това е 0,01 процента.

За годишната грипна вълна оценките предполагат една до две смъртни случаи на 1000 заразени, което означава леталност от 0,1 до 0,2 процента. Това би направило корона вирусът 20 до 30 пъти по-смъртоносен от известните по-рано грипни епидемии.

Огромен неразкрит брой заразени хора

Всъщност едва ли някой учен на СЗО сериозно вярва в реална смъртност от 3,4 процента или повече. Причината се крие в огромния брой заразени недекларирани хора.

Официалните нива на смъртност се изчисляват само въз основа на тествани и докладвани случаи на заболяване. Това обаче не обхваща многото случаи, при които хората се заразяват, но болестта не се изразява с тежки симптоми или е много лека.

Епидемолозите посочват, че смъртността е значително по-ниска. Конкретно: В Италия е много вероятно официално заразените да не са само 17 660 а много повече дори стотици хиляди да са се заразили, въз основа на това, 1266 починали вече не са толкова драматична цифра.

Броят на лабораторните тестове играе ключова роля при оценката на смъртността. Твърде малкото тестове могат да доведат до изкривяване на докладваната смъртност. Ето защо много лекари смятат цифрата на СЗО за прекомерна.

„Тъй като повечето случаи са леки и тестовете не са универсални, по дефиниция не можем да разпознаем и преброим всички случаи“, казва Марк Лури, професор по епидемиология в Браунския университет.

Фейсбук коментар