Корона вируса по света: В кои държави Делта води до блокиране и катастрофални условия

Bild von Frauke Riether auf Pixabay

СЗО е против препоръката на Stiko: За смесване на ваксини и че е „опасна тенденция“

Световната здравна организация (СЗО) предупреждава срещу комбинация и смесване на корона ваксини. Кръстосаната ваксинация е „опасна тенденция“, каза  един от главните сътрудници в СЗО Сумия Суминанатхан. Защитният ефект на кръстосаната ваксинация все още не е изследван адекватно.

“Ще настъпи хаотична ситуация в страните, ако гражданите започнат сами да решават кога и с какъв препарат ще се ваксинират и поставя втора, трета и четвърта доза.”

Експертът нарече смесването на ваксини “неизучена материя”, но СЗО уточни, че определени данни все пак са налични и се очаква повече информация по въпроса.

Австралия и Южна Африка отново са блокирани, Индонезия се бори с катастрофални условия.

Журналистите от RiffReporter предлагат общ преглед от някои части на света:

Индонезия: Катастрофална вълна от инфекции

Страната беше на ръба на катастрофа, предупреди Международният червен кръст същия ден.

Две нощи по-късно 33 пациенти с корона са починали само в най-голямата болница в Джоджакарта RS Sardjito, тъй като медицинският кислород е изчерпан. Втората корона вълна удря с пълна сила най-голямата държава в Югоизточна Азия.

Експертите са съгласни, че официалните данни (от 8 юли: 38 391 нови инфекции и 852 смъртни случая за един ден, общо 2,4 милиона случая и 63 760 смъртни случая) представляват само върха на айсберга, тъй като предимно се тестват хора които са вече болни и със симптоми.

Австралия: 12 милиона души са заключени

Всеки ден от края на юни се регистрират между 15 и 35 нови случая на корона вирус. За първи път от пандемията тези инфекции достигат и Северната територия, която досега почти не е била засегната от COVID-19. Дванадесет милиона души – почти половината от населението – са заключени от началото на юли 2021 г. Делта мутацията запазва това, което вирусолозите отдавна предричат за този вариант: Той се разпространява по-бързо. Но никой в ​​Австралия не го е взел наистина сериозно преди, тъй като в много региони до сега нямаше никакви заразени.

Фокусът върху Астразенека не направи нищо, за да увеличи желанието на населението да се ваксинира. Първоначално ваксината не се препоръчваше за лица под 60 години, след това за лица под 50 години и изведнъж отново се оказва подходяща за всички възрастови групи с което доста обескуражи населението на страната. По-популярната съставка на Pfizer все още е в недостиг. Според правителството това трябва да се промени до края на септември.

Кения: Нарастващ брой инфекции, липса на ваксина

В Кения най-добрата новина през последните седмици беше, че датското правителство дари на страната 358 700 кутии от препарата на Астразенека, за да ускори напредъка на ваксинацията. Това е крайно необходимо, тъй като по малко от един процент от населението няма пълна защита и ваксинация. Причината е недостиг на ваксина.

Световната здравна организация (СЗО) наблюдава бързо нарастване на инфекциите в целия континент и определя ситуацията като „изключително тревожна“. Много болници са препълнени и персоналът е претоварен.

Исландия: Лятна ваканция за ваксинирани

В Исландия няма ограничения от полунощ на 18 юни, маски вече не трябва да се носят на всякъде, няма горна граница за посетителите на събитията и не се изисква минимално разстояние в затворени помещения. От облекчаване на режима в Исландия са докладвани само десет нови случая (14-дневна честота 2.7, всички данни към 9 юли 2021 г.).

Всеки, който не е напълно ваксиниран, ще бъде тестван при пристигане на границата и в пет дневна карантина, преди да може да се движи свободно. Едва ли има ден, в който на границата да не бъде открит положителен случай на COVID-19. Пътниците кацащи на летищата, който притежават имунизационен паспорт не подлежат на тест.

Испания: „Вариантът на Фиеста“ е широко разпространен

На Европейската карта на разпространение на заразата  за разлика от зелената Германия с ниските нива на разпространение, Испания сега светва отново в предупредителните цветове оранжево, червено и лилаво.

Рязкото увеличаване на броя на случаите предизвиква вълнения в страната. В началото на юли испанският епидемиолог Фернандо Симон съобщи лошата новина, че честотата на ново заразени се е покачила с 51 пункта до 204 случая на 100 000 население през първата седмица на месеца. Най тежко са засегнати юношите – групата, която е най-малко ваксинирана. Тук честотата се е повишила с 96 пункта до 814 случая на 100 000 жители. Испания, включително Майорка, отново е официално рискова зона.

Федерално правителство на Германия: Апелира към всички да обмислят добре, плановете за почивка

На фона на разпространението на т. нар. Делта вариант и поради нарастващия брой инфекции на някои места в Европа, федералното правителство насърчава добре да бъдат обмислени плановете за почивка и пътуване извън страната.
Фейсбук коментар