Корона в бъдещето: Учените посочват три възможни сценария

Фото: Pixabay

„Когато Корона свърши …“: Тези думи все още се чуваха преди година, но сега все по-рядко, защото повечето от тях са ясни: Свет без корона вирус вероятно вече няма да съществува.

Трябва да свикнем с идеята за добро или за лошо а експертите предполагат, че корона вирусът засега не може да бъде унищожен. Но ще дойде ли някога краят на Sars-CoV-2, който преобръща живота ни с главата надолу от около година и половина? Какви са другите рискове?

 Екип от учени написа статия за списание „Nature“. Статията започва оптимистично, като казва, че е реалистично да се очаква пандемията да бъде поставена под контрол благодарение на глобалните усилия за ваксинация. 

Най-лошият сценарий 1: пандемията не може да бъде поставена под контрол

От три възможни сценария, които екипът споменава, един е особено тревожен, че човечеството няма да може да контролира пандемията и ще продължи да се бори с голям брой заразени хора в бъдеще – което от своя страна ще благоприятства за по-нататъшното развитие на вирусът в различни мутирали щамове.

Сценарий 2 по-вероятен: корона, сравнима с грип

Втори и по-вероятен сценарий е преходът от корона към сезонно заболяване като грип. Ефективните терапии и препарати за антитела, произведени да се борят с различните мутации, биха могли да помогнат за значително намаляване на тежестта на заболяването и да намали процента на приемане в болница а също така и смъртността, пишат авторите. Нормален грип – това може да звучи безобидно за някои, но авторите на статията „Nature“ обаче посочват също така, че грипът се оценява като причина за неколкостотин хиляди смъртни случая по света всяка година.

Сценарий 3 е най-оптимистичният: по-леки симптоми от корона вирус

Като трети – и може би най-оптимистичният вариант, екипът посочва прехода от корона към заболяване със сравнително много по-малко симптоми, подобно на добре познатите корона вируси. Това са сред класическите причини за настинка. Авторите обаче подчертават няколко пъти, че не е възможно да се предскаже със сигурност дали тежестта на заболяването всъщност ще се увеличи или намали при по-нататъшно и адаптиране към хората и колко време може да отнеме подобно развитие.

Сценарии 2 и 3 могат да бъдат постигнати само с добър имунитет

Според авторите евентуално развитие към грип или подобен на настинка патоген, може би с пикове през зимните месеци е малко вероятно да се случи преди да се укрепи имунитетът сред населението. Учените също разглеждат грипната пандемия от 1918/19: потомците на патогенна H1N1 който са причинили епидемии още през 50-те години.

Разработването на варианти, които могат да подобрят имунната система на ваксинираните хора, също остава риск, според статията. Тъй като понастоящем пандемията не е напълно контролирана в много региони на света, съществува риск да се развие повече вирусно разнообразие и нови мутации. Според авторите възможността да се предскаже подобно развитие с нови инструменти би било от полза. Те също така подчертават възможната роля на животинските видове, при които вирусът може да циркулира и да продължи да се променя и мутира.

Източник: Nature

Фейсбук коментар