Македонският парламент прие поправки в конституцията, за да промени името на страната

Македонският парламент прие късно снощи поправки в конституцията, за да може страната да промени името си на Република Северна Македония, предадоха световните агенции, цитирани от БНР.

Поправките бяха одобрени с необходимото квалифицирано мнозинство от две трети – 80 от общо 120 депутати; 39 техни колеги гласуваха против.

Промяната на името на бившата югославска република беше договорено с Гърция в Преспанския договор от юни. То може да от блокира пътя на страната към НАТО и Европейския съюз. Това развитие стана възможно, след като няколко депутати от националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ се отклониха от нейната линия и подкрепиха конституционните поправки, отбелязва ДПА.

Останалите им колеги от групата на ВМРО-ДПМНЕ – най-голямата в парламента на Република Македония – бойкотираха гласуването. Заседанието на парламента беше забавено с над 10 часа, посочва АП. Ако македонският премиер социалдемократ Зоран Заев  не беше успял да си осигури подкрепата на депутати от националистическата опозиция, в страната щяха да бъдат свикани предсрочни избори, допълва агенцията. Сега процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици. 

„Македония ще стане част от европейското семейство – каза още Заев. – . Нашите мечти и нашето виждане за по-добър живот ще станат реалност. Ще влезем в двете най-мощни организации в света – като пълноправен член, като независима и горда страна.

С това историческо решение нашето присъединяване към НАТО, което вече е в ход, ще продължи с по-бързи темпове и с ясен изход, а следващата година вече ще започне процесът по влизане в ЕС. Това е исторически момент!“. Македонският премиер специално благодари и на депутати от ВМРО-ДПМНЕ, които въпреки натиска от страна на партията, гласуваха „за“ промените, предаде още македонският „Канал 5“.

Лидерът на македонската опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обяви, че от формацията са изключени депутатите, гласували „за“ промените в конституцията на страната на снощното заседание на парламента в Скопие. Пред медиите Мицкоски коментира решението на народните представители и съобщи решението, което е било взето на извънредно заседание на партийното ръководство на  ВМРО-ДПМНЕ.

Огромното мнозинство от участниците в допитването подкрепиха инициативата на Заев, но не бе достигната необходимата избирателна активност от над 50 процента. Въпреки това македонският премиер пристъпи към гласуване на конституционните поправки в парламента.

Сега процесът на промяна на името на страната на Република Северна Македония трябва да започне официално в срок от две седмици, посочва АП.

Процесът обаче е дълъг и пред него остават препятствия, отбелязва Ройтерс. Ще са необходими още няколко гласувания в македонския парламент, като процедурата трябва да приключи най-късно до януари.

След като Република Македония промени официално името си, гръцкият парламент също ще трябва да одобри Преспанския договор. Министърът на отбраната Панос Каменос, лидер на националистическата партия „Независими гърци“, заплаши, че по-малкият партньор в управляващата коалиция ще напусне правителството, ако споразумението бъде одобрено.

Фейсбук коментар