Меркел и Шпан насърчават ваксинацията – и изключват задължителната ваксинация

Bild von Wilfried Pohnke auf Pixabay

Това не е планирано в Германия, потвърдиха във вторник канцлерът Ангела Меркел и здравният министър Йенс Шпан.

Със съвместен призив към населението канцлерът Ангела Меркел и министърът на здравеопазването Йенс Шпан се опитаха във вторник да дадат повече инерция на кампанията за ваксинация срещу корона вирус. Не трябва да има задължителна ваксинация, както е планирано във Франция или Гърция, заяви Меркел след разговор със Шпан и президента на института „Роберт Кох“ в Берлин.

Някои държави от ЕС вече са въвели задължителна ваксинация срещу корона в определени области, включително Франция и Италия.

Във Франция служителите в болниците и старческите домове трябва да бъдат ваксинирани до средата на септември, в противен случай вече нямат право да работят и да получават заплати, обяви правителството. Гърция има подобни планове. Освен това в клубове, ресторанти или концертни зали трябва да бъдат допускани само тези, които са били ваксинирани.

„Не възнамеряваме да вървим по пътя предложен от Франция. Казахме, че няма да има задължителна ваксинация.“ Меркел каза, че можете да спечелите доверие, като се рекламира ваксинацията.

Федералният министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер също се обяви срещу задължението да ваксинира полицаи. „Аз съм против задължителната ваксинация , особено след като все още имаме много възможности да допринесем за по-високо поведение на ваксинацията чрез кампании и стимули“, каза политикът от CSU. Задължителната ваксинация може да бъде само „последна мярка“.

Меркел апелира към всички, „които все още не са сигурни“: „Ваксинацията не само ви защитава, също така защитава и някой, с когото сте близки, който е важен за вас, някой когото обичате.“ Ваксинацията не само предпазва от сериозни заболявания, но и от стресовите ограничения в ежедневието. „Колкото повече сме ваксинирани, толкова по-свободни ще бъдем отново, толкова по-свободни можем да живеем отново.“

Меркел добави, че в момента има групи, които не могат да бъдат ваксинирани, като деца или хора, които могат да имат други причини, поради които не могат да бъдат ваксинирани. В момента те популяризират ваксинациите. Мерките, които представляват такава непряка задължителна ваксинация, трябва да бъдат обмислени внимателно. Следващите няколко седмици ще бъдат свързани с рекламата и призива хората да се ваксинират – подчерта Меркел.

Безплатни тестове за граждани, както и удостоверението за ваксинация, позволяват безпроблемен достъп до културни събития и други оферти в Германия.

Източник: (dpa / mf) © dpa

Фейсбук коментар