Отказват лечение на българи в ЕС

Български граждани са получавали и получават отказ за лечение в болници в ЕС заради неизплащане на дълговете от НЗОК, само за миналата година над 330 души са получили отказ, за предходната година също над 300 души.

Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев по време на изслушване в парламентарната комисия по здравеопазване относно прогресиращата тенденция за нарастване на задълженията към здравни институции на държави-членки на Европейския съюз за предоставени на български осигурени лица здравни услуги.

Дълговете на Касата към здравноосигурителните институции на другите държави членки на Европейския съюз (ЕС) възлизат общо на 271 млн. лв. От тях задълженията към германските здравни фондове са в размер на 128 млн. лв. Неприключените задължения, за които до края на 2018 г. изтичат 18-месечните срокове за заплащане, ще бъдат в размер на 207 млн. лв. Към 31 януари 2018 г. просрочените задължения на НЗОК към здравните фондове в другите държави членки възлизат на над 133 млн. лв.

НЗОК и МЗ се разминаха в данните си за просрочените дългове към чуждите здравни фондове. Според НЗОК те са над 133 млн лева, а зам.-министърът Жени Начева каза, че просрочените задължения са 7,6 млн. лева и и от МЗ не смятат, че има проблем за заплащането на медицинската дейност към февруари.

Прочети повече на: www.investor.bg

Фейсбук коментар