Турция подкрепи Македония за НАТО

Турският президент Реджеп Ердоган подкрепи Македония за интеграцията на страната в НАТО по време на срещата си с македонския държавен глава Георге Иванов, съобщи гръцкото издание „Прототема“.

Турският лидер изрази принципното становище на Анкара по отношение на употребата на конституционното име Република Македония. „Ние сме първите, които признахме конституционното име на Република Македония“, заяви Ердоган.

„След като сме взели своето решение, ние умираме, но не се връщаме назад“, посочи още турският президент. На срещата на високо ниво в Анкара двамата президенти са се обединили около тезата, че трябва да се засили сътрудничеството между двете държави, включително в борбата срещу тероризма.

Георге Иванов е посочил, че деблокирането на интеграционните процеси е ключово за стабилността и напредъка на целия регион. Подкрепата на Турция към Македония идва в момент, в който отношенията между Турция и Гърция са в критична точка. До този момент именно гърците блокират Македония за членство в НАТО и ЕС заради спор за името на страната.

Източник: https://fakti.bg

Фейсбук коментар